Epoxy tafels! De nieuwste interieurtrend?

Epoxy tafels, epoxy table, epoxy resin, resin casting, epoxy art, river table…Wereldwijd populair op Instagram en nu ook bij ons veelgehoorde termen. Veel bedrijven en makers over de hele wereld hebben de ongekende mogelijkheden van epoxy ontdekt. Door toevoeging van allerlei epoxy-pigmenten kun je prachtige kleuren en effecten creëren. Daarnaast kun je epoxy ook lichtdoorlatend of zelfs zo helder als glas maken. Maar wat is epoxy nu precies? En hoe wordt het gemaakt?

Wat is epoxy?

Epoxy is een thermohardende kunststof. Door harder en epoxyhars met elkaar te mengen, ontstaat er een chemische reactie en krijgt epoxy een vaste vorm. Epoxy heeft een twee keer grotere druk- en treksterkte dan beton. Door de vloeistofdichtheid kent epoxy daarom ook veel toepassingen. Bekend zijn: epoxylijm/epoxyhars, verf, vloercoating en printplaten. In ons voorbeeld hebben we het over epoxy ’s voor dikke gietingen tot 5 centimeter of meer. Niet alle epoxy’s zijn geschikt voor epoxy tafels. Er bestaan ook tafels die zijn afgewerkt met een epoxy toplaag, deze kun je herkennen aan de super hoogglans afwerking. Omdat dit enkel een topcoating van epoxy betreft, behandelen we dit verder niet.

foto credits: blackforestwood.com

Is epoxy/giethars duur?

Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.

Naast epoxy speelt arbeid ook een grote rol. De delen voor een houten epoxytafel moeten eerst in een vloeistofdichte mal worden geplaatst. Vervolgens moet de epoxy worden gemengd, waarna de gieting kan plaatsvinden. Het droogproces duurt gemiddeld zeven dagen, daarna is de epoxy goed uitgehard en kan het verder worden bewerkt. Tot slot moet het blad nog vlak worden gemaakt. In verband met de grote vormen gebeurt dit vaak met een cnc-machine.. Na het vlakken kan er worden geschuurd, gelakt en/of geolied. Ook is het mogelijk om nog een epoxy topcoating aan te brengen. Omdat het zeer arbeidsintensief werk is, kan het niet meer als goedkoop worden aangeduid. Maar je hebt dan wel iets aparts dat je niet overal tegenkomt.

Epoxy River Table

Een rieviertafel of rivertable is een tafel die meestal uit een grote brede plank bestaat, met ruwe of gescheurde randen. Zaag je deze plank doormidden (schulpen) en leg je de delen omgekeerd tegen elkaar aan met een tussenruimte waar epoxy kan worden ingegoten, dan ontstaat er visueel gezien een soort rivier. Dit visuele effect wordt versterkt door de epoxy transparant blauw met een metallic effect te kleuren. Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk. Bekijk hieronder een aantal mooie voorbeelden en bedenk wat er allemaal mogelijk is met epoxy..

foto credits: Anglewood.ca
Macc Design: transparant epoxy Black
Bovenste 2 foto’s / foto credits: Anglewood.ca
foto credits: Anglewood.ca
foto credits: Figureandfunctionwoodworks.com

Barblad met epoxy en led

Naast dat je epoxy in een blad kunt gieten, zijn er nog veel meer mogelijkheden. In ons voorbeeld hebben we voor het barblad op maat epoxy met vier verschillende kleurpigmenten gebruikt: goud, brons, geel en zwart. Omdat deze kleuren ook terugkomen in het interieur, wordt het geheel mooi op elkaar afgestemd.

In het middelste gedeelte hebben we de kleur geel gebruikt. Dit gedeelte is voor een deel lichtdoorlatend, waardoor er in het blad ledstrips zijn geïntegreerd. Omdat het blad van Suar-hout ’s avonds helemaal tot leven komt, geeft dit een prachtig effect. Door minder pigmenten te gebruiken, kan er nog meer licht worden doorgelaten. Verder hebben we aan beide zijden van het blad ook draadloze opladers ingebouwd. Hierdoor is het opladen van je iPhone in een mum van tijd gepiept!

Bekijk hier meer foto’s zien van dit bijzondere Suar-barblad.

Heb je vragen of wil je ook zo’n bijzonder blad op maat laten maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!

Hé! Wat leuk dat je onze blog leest.

Laat het ons ook weten als we iets voor je kunnen betekenen, oké. Zie contact.

2 replies on “Epoxy tafels! De nieuwste interieurtrend?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *