Gebruik je geen afzuigkap? Dan zijn dit de gevolgen

Ben jij een van de velen die zijn afzuigkap mooi hoog in het plafond heeft weggewerkt, maar vervolgens vergeet te gebruiken? Of weiger je gewoon om dit apparaat aan te zetten? Na het lezen van deze blog ga je dat hopelijk wel doen. Want wist jij dat er achter je kookplaat meer fijnstof kan vrijkomen dan langs de snelweg…Of dit gevaarlijk is?  Dat vertellen we je hieronder.

Afzuigkap voor de sier?

Wie kent het niet: de ‘plafondunit’. Prachtig weggewerkt in het plafond, het liefst zo hoog mogelijk zodat je de unit amper nog kunt waarnemen. Als we de leveranciers mogen geloven, is dit de laatste jaren het meest verkochte model in Nederland. Maar hoe zit het nu met die vervelende geurtjes? Laat staan die vrijkomende fijnstoffen tijdens het koken…

Is fijnstof gevaarlijk?

Jazeker. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan fijnstof in de buitenlucht schade aan longen, hart en vaten kan veroorzaken. Ook irritatie aan de ogen, neus en keel kunnen hier een gevolg van zijn. Men denkt bij blootstelling aan fijnstoffen al snel aan mensen die gevaar lopen in grote steden, tijdens verkeersdrukte of in de buurt van industrieterreinen. Echter blijkt uit recent onderzoek van TNO dat blootstelling aan fijnstof binnenshuis veel groter is dan buitenshuis.

De dampen die vrijkomen tijdens het koken bleken veel meer fijnstof te bevatten dan tijdens metingen die in de buitenlucht zijn gedaan. Volg deze (LINK) naar de bron op de site van TNO.

Geldt dit ook voor mij?

Dat ligt er aan welke afzuigkap je hebt en in hoeverre je deze gebruikt. Een traditionele afzuigkap (wand- of eilandkap) hangt op circa 70 tot 80 centimeter boven je kookplaat. Als je deze altijd gebruikt tijdens het koken en de filters goed schoonhoudt, is er niet zoveel aan de hand.

Maar wanneer dan wel?
Als je een plafond-inbouwunit hebt die hoog in het plafond zit verwerkt en die je ook nog eens amper gebruikt, dan kun je last gaan ondervinden van te veel vrijkomend fijnstof. Dit is met name afhankelijk van de hoogte, breedte en lengte van de afzuigkap, de capaciteit, of de unit verlaagd is opgehangen en hoe de constructie in elkaar steekt.

Kijk ook even goed naar onderstaand filmpje

Ook bewoners van een flat met een centraal afzuigsysteem kunnen last hebben van vrijkomend fijnstof. Vaak werkt de afzuigcapaciteit hier namelijk niet voldoende. De overstap naar recirculatie met het juiste filtersysteem kan een goede oplossing zijn voor dit probleem.

Hoe gezond is de lucht bij jou?

Via meer dan honderd meetstations in Nederland worden continu metingen gedaan naar de luchtkwaliteit. Door de website van het longfonds te raadplegen, kun je onderzoeken hoe het met de luchtkwaliteit in jouw woonplaats is gesteld. Check hiervoor deze link.

Gezonde levensstijl

Hopelijk hebben we je niet laten schrikken. We willen je alleen even duidelijk maken dat een goede afzuiging in de keuken niet alleen helpt tegen vieze geurtjes, maar ook bijdraagt aan jouw gezonde levensstijl. Dus sta even stil bij de aankoop van je nieuwe afzuigkap en laat je goed adviseren.

Zit jouw afzuigkap ook hoog in het plafond verwerkt? En hoe vaak gebruik je dit apparaat? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

Update: 06-09-2020

Wat heeft fijnstof met Corona (Covid-19) te maken?

Wetenschappers van de Universiteit van Birmingham hebben een ‘overduidelijk verband’ geconstateerd tussen luchtvervuiling en de verspreiding van corona door Nederland. Het hoge aantal slachtoffers in het zuiden van het land hangt samen met de concentratie fijnstofdeeltjes in de lucht. In het Noorden is deze concentratie veel lager dan in de rest van het land.

De hoeveelheid fijnstof in de lucht varieert van rond de 8 microgram per kubieke meter in Noord-Nederland tot ongeveer 12 microgram in Oost-Brabant en Noord-Limburg. In die regio’s werden de afgelopen maanden de meeste coronagevallen geconstateerd.

Ook een studie door de gezaghebbende Harvard-universiteit bevestigt wat zich ook in andere landen al aftekende: wie in gebieden met hogere luchtvervuiling woont, loopt een veel hogere kans om te sterven aan covid-19. In Italië werd die trend al eerder vastgesteld: in het noorden van het land, waar de luchtvervuiling groter is, is de mortaliteit hoger dan in de rest van Italië.

Laat hieronder een reactie achter, jouw ervaring helpt een ander weer vooruit.

Hé! Wat leuk dat je onze blog leest.

Laat het ons ook weten als we iets voor je kunnen betekenen, oké. Zie contact.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *