Keukens op maat of Maatwerk keuken?

Weet u wat een keuken op maat is? Of heeft u al eens een maatwerk keuken besteld? Tussen een keuken op maat en een maatwerk keuken zit wel een enorm verschil. Dat nemen we graag even onder de loep. Maar we bedoelen niet het verschil tussen de woorden “maatwerk” en “op maat” want dat is wel hetzelfde. Wel duiden we op wat men verstaat onder een keuken op maat.

In de basis lijkt alles hetzelfde of toch maar niet

Rol van een keuken

De keuken speelt een centrale en belangrijke rol binnen een gezin en in huis. Ongemerkt is het de plek waar velen de meeste tijd doorbrengen. Een keuken is ook erg persoonlijk. Daarom verdient een keuken op maat de voorkeur wat mij betreft, als je je dat kunt permitteren.

keukn_eiland_bora_borne

Oké, maar wat is nu een op maat gemaakte keuken en wat maakt hem anders dan een standaardkeuken? Op het eerste gezicht is het verschil lastig uit te leggen, want we kunnen een standaardkeuken voor u bestellen waar een aantal kasten bij zit die op maat vermaakt moeten worden (aangepast). In dit geval zou je kunnen zeggen: ja, we hebben u een keuken op maat geleverd. Dat klopt ook wel een beetje – en ook niet. De keuken die we voor u in de werkplaats zelf maken is ook een keuken op maat. Dus wat is dan het verschil?

Er zit echter een enorm verschil tussen, maar dat valt niet direct op wanneer we het hebben over een keuken op maat. Eigenlijk worden we misleid omdat er geen duidelijke woorden voor gebruikt worden zodat we gelijk het verschil kunnen zien tussen een op maat gemaakte keuken of een standaardkeuken die deels op maat aangepast is.

Daarom stel ik voor er andere termen voor te gebruiken: Basis Keuken en Maatwerk Keuken.

Basis Keuken

(standaard, soms deels op maat aangepast)
Dit is absoluut geen maatwerk keuken! Men verkoopt een samenstelling van standaardkasten met hier en daar in breedte of diepte aangepaste kasten, maar uitsluitend samengesteld uit het keukenprogramma van een keukenleverancier (lees: fabrikant), want meer is niet mogelijk. Er is een beperking in kleurengamma, frontmaterialen, afmetingen, kastbeslag enzovoort. Dat soort dingen liggen vast en zijn niet anders mogelijk! Daar is in principe niets mis mee want die keukens verkopen we ook wel, alleen lopen we er niet mee te pronken dat dit keukens op maat zijn.

Heel veel keukenboeren in ons land die alleen maar standaardkeukens verkopen, roepen mooie kreten als: “We maken uw keuken helemaal op maat” of “Bij ons koopt u de mooiste keukens op maat af fabriek”. Flauwekul dus? Ja, dit doet men omdat een volledig op maat gemaakte keuken – een “Maatwerk Keuken” dus – een exclusief karakter heeft, beter klinkt en achteraf ook andere verwachtingen schept waar men niet bij stil staat.

Jammer echter dat deze ondernemers onder ons de illusie wekken dat ze maatwerk keukens leveren want DAT IS NIET ZO!

Maatwerk Keuken

(volledig op maat gemaakt)
Kasten of keukens op maat zijn dus geen standaardkasten met alle bijbehorende beperkingen, maar worden volledig op maat gemaakt zoals de klant dat wenst en zijn 100% op maat samengesteld uit alle denkbare materialen, kleuren en afwerkingen naar keuze van de klant. Hier zit dus duidelijk een verschil.

Bij een Maatwerk Keuken heeft u dus geen enkele beperking in de maatvoering zodat alle denkbare kastcombinaties mogelijk zijn. De achterkasten kunnen worden gemaakt uit standaard gelamineerde vezelplaat en/of van multiplex, massief hout of aluminium body enzovoort. U zegt het maar, wij draaien, of beter: wij maken het.
Een Maatwerk Keuken wordt dus specifiek voor een klant ontworpen en gemaakt zodat alles past bij diens persoonlijke smaak, voorkeuren, van alle mogelijke materialen die we daarvoor voor handen hebben en vooral ook de beschikbare ruimte optimaal wordt ingericht.

Er is nog meer! Als wij een Maatwerk Keuken leveren, kijken we ook altijd naar de overige betimmeringen en interieurelementen die zich al in het huis bevinden (bij een bestaande situatie). En bij nieuwbouw zorgen we altijd voor het creëren van samenhang waarbij kleuren, vormen of bepaalde profileringen in het hele huis terugkomen of doorlopen in de interieurelementen. Doordat je alles kunt aanpassen en naar wens met elkaar kunt combineren is het resultaat vaak verbluffend. Het maakt dat alles in huis een geheel wordt, zonder concessies tijdens het ontwerp. Een Maatwerk Keuken is dus een volledig naar wens gemaakte keuken. Dat biedt de meeste mogelijkheden en voordelen.

Heeft u zelf nog iets toe te voegen aan dit artikel? Of heeft u zelf iets leuks meegemaakt op dit gebied? Of bent u bedonderd en heeft u een standaard keuken gekregen in plaats van Maatwerk? Dan zouden we het heel leuk vinden als u hieronder een reactie achter laat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *