Keuken en interieur op maat Borne / Tom & Astrid

Ik kan het me nog herinneren, het was een prachtig zonnige dag toen Tom me op eens belde. Op dat moment was ik nog lekker volop bezig met een stoere woonkeuken bij een klant. In eerste instantie dachten we allebei dat ik gewoon de keuken onder mijn hoede zou nemen, maar al snel was er duidelijk dat er een gedegen totaalplan moest komen. Na mijn eerste ontwerpronde kreeg ik meer vrijheid om vanuit mijn expertise de belijning, lichtplan en routing uit te stippelen. Het leidde tot dit bijzondere resultaat. Astrid vroeg zich laatst nog af: Maciek, hoe zou het zijn geworden als jij dit niet allemaal had gedaan? Ook ik zal haar het antwoord voor altijd schuldig moeten blijven, geloof ik..

TOM & ASTRID OVER MACC DESIGN

Het resultaat in dit project is tot stand gekomen door de ontwerpvrijheid die we kregen en het betrokkenheid van de eigenaren zelf!

Macc Design (Maciek Dec) beschikt over grote expertise qua materialen en producten, of het nu gaat om houtsoorten, metalen, (natuur)steen, of andere materialen en hun eigenschappen, toepassingen, verwerkingsmogelijkheden, montage, bewerking, enzovoort. Ook qua styling en kleurstelling zijn zij tot bijna alles in staat.

Maciek, de eigenaar, is een technisch wonder en werkt met de grootst mogelijke precisie en nauwkeurigheid. Zijn werk, producten en adviezen zijn voor hem altijd een prestigekwestie.
Veel kan en doet hij zelf. Daarnaast werkt Macc Design in nauwe samenwerking met zorgvuldig geselecteerde producenten/fabrikanten en (onder)leveranciers.

Maciek werkt met visie, waarbij veel aandacht is voor een professionele belijning van het interieur en exterieur in harmonie met de bestaande architectuur. Ook op het gebied van binnenhuisarchitectuur en inrichting strekt Maciek’s expertise ver.

Hij bewijst dat hij de wensen en beleving van zijn klant kent, respecteert en voorop stelt. In combinatie met ervaring en expertise ontstaan geweldige totaal concepten voor de klant.

Maciek is enorm betrokken en toegewijd en zorgt op de juiste momenten voor overleg, afstemming en brainstormen met de klant.

Macc Design werkt op een hoog kwaliteitsniveau qua materialen, hulpmiddelen, accessoires, en op een bijzonder hoog afwerkingsniveau. Wens je als klant later iets bij te stellen of aan te passen, dan komt dat voor elkaar.

Zij zijn creatief, hebben veel ideeën en ervaringen die in de breedte en diepte van producten, inrichting, interieur en allerhande toepassingen bruikbare oplossingen bieden.

Macc Design een deskundig adviseur en werkt op een aangename manier samen met andere partijen. Daarnaast staan eerlijkheid, correctheid en afspraken nakomen hoog in het vaandel.

Voor onze verbouwde woning in Borne hebben zij onder andere gerealiseerd:

 • State of the art keuken van mooiste houtsoorten generfd en quartiers hout, voorzien van alle moderne apparatuur en faciliteiten, praktisch, ruim, verrassend en met een zeer hoog afwerkingsniveau. Met groot natuurstenen aanrechtblad en groot kookeiland met Bora afzuiging zonder afzuigkap. Het aanrechtblad van het kookeiland is stijlvol in verstek gemonteerd.
 • Unieke 3.30 meter lange prachtig houten eettafel met gewalst stalen V-vorm voet
 • Zeer exclusieve volledig glazen schuifdeuren, voorzien van exclusief houten lange verticale grepen van hetzelfde nerf hout als de keuken.
 • Drie gewalst stalen salontafels in grootte variërend en samen te plaatsen tot een groot vierkant
 • Complete exclusieve kantoorkastenwand met design afsluitsystemen
 • Unieke zeer stijlvolle stalen lamp voorzien van sfeervolle kooldraad gloeilampen (geheel eigen fabricaat)
 • Zeer luxe woonkamer kastenwand met o.a. wijnrek, drankkast en een stijlvolle geheime doorgang naar…. Veel MDF.
 • Advisering/ondersteuning van de architect qua bouwkundige activiteiten en ontwerp in brede zin.
 • Advisering bij de realisatie van glazen, wegschuifbare serre-schuifwanden
 • Ontwerp en advisering bij de realisatie van bouwkundige aanpassingen ten behoeve van de verhoging van de plafonds
 • Ontwerp van en advies voor de realisatie van 6 lichtschachten voor aanzienlijk meer daglicht
 • Ontwerp van en advies voor stijlvolle verhoging in het dak van de woonkamer ter verkrijging van meer daglicht van zonsopgang tot zonsondergang.
 • Ontwerp compleet lichtplan binnen de woning.
 • Ontwerp inrichting grote luxe berging en bijkeuken (tevens voorzien van lichtkoepels)
 • Advies bij het realiseren van een gas binnenhaard en een open buiten haard.

Kort samengevat:
“Wij kunnen Macc Design voor 200 % aanbevelen !!”

Tom & Astrid

KEUKEN OP MAAT – KOOKEILAND MET EEN STOERE EETTAFEL – KAMERHOOG GLAZEN SCHUIFDEUREN – WOONKAMERKAST MET EEN GEHEIME DOORGANG – KANTOORKAST – KOEPELS EN VERHOOGD PLAFOND MET DAGLICHT – BIJZETTAFELS IN STAAL – INTERIEURONTWERP – HANGTAFEL LAMP VAN STAAL – LICHTPLANINTERIEURBEGELEIDING

Van interieur tot keuken op maat:

Allereerst even dit: we hebben in dit project veel vrijheid gekregen waar je als ontwerper van kunt dromen. We mochten vrijwel over elk hoekje en detail nadenken, bepalen, meebeslissen en naar de beste oplossing zoeken. Dat was bijzonder, er waren ook momenten met een vleugje emotie. De eigenaren waren zeer betrokken en dat maakte het ook zo mooi. Het is een periode om niet te vergeten. En of we alles hier op de website kunnen laten zien? Denk het niet, maar wel een groot gedeelte.

Keuken op maat

Het proces van een keuken op maat zoals wij ze maken begint meestal bij de basis en dat is de vloer. Wanneer dat bekend is gaan wij er de fronten (met name wanneer het om hout gaat) op aanpassen en vormgeven naar wensen van de klant en uiteindelijk zoeken we naar een bijzonder contrast met de vloer. In dit project is dat zonder meer super mooi gelukt. Door gebruik te maken van een dik en diep geborsteld eiken fineer op multiplex hebben we voor een mix gekozen van dosse en quartiers gezaagd hout. Dat gaf de mooie vlammen die Tom zo prachtig vindt en de mogelijkheid die kleine open nerfjes na het beitsen wit in te wassen, wat een bijzonder mooi resultaat gaf. Het samenspel met de vloer van CastelsStones is grandioos te noemen. Het kost wel wat moeite om monters te maken, kleuren te zoeken en te overleggen, maar dan krijg je er zo iets moois voor terug! Gaaf.

De keuken is verder opgebouwd waar nodig uit multiplex met HPL en vochtwerende materialen. De laden zijn van massief beuken “natuur” gemaakt en voorzien van de nieuwste Blum Tip-On Blumotion voor houten laden. Er zijn drie grepen van hout gemaakt en de rest is greeploos gemaakt. Het natuurstenen keukenblad is ook bijzonder te noemen. We zijn samen naar onze leverancier afgereisd en hebben daar ter plaatse gezocht naar een mooie kleur. Lopend tussen dat prachtige arsenaal van natuurstenen platen kwamen we deze kleur tegen. In deze plaat zit een hele mooie schittering die je enkel ziet bij een bepaalde lichtinval. Dat detail hadden we nooit op zo’n klein monstertje kunnen vinden.

Tip: Vraag bij je keukenleverancier of je je granieten keukenblad mag uitzoeken bij zijn bladenleverancier. Een kleurmonster van graniet kan verschillen van wat er daadwerkelijk geleverd gaat worden. Door ter plaatse een kijkje te nemen wordt de plaat die je hebt uitgezocht voor jou gereserveerd, zo weet je dat je de juiste kleur krijgt!

De hoge kasten van de keuken en de woonkamerkast zijn verder voorzien van een ombouw in MDF, bestaande uit staanders en liggers waardoor het net lijkt alsof de kasten in muurnissen zijn geplaatst. Bijzonder detail in deze keuken is dat het aanrechtblad in de hoek in de hoge kasten doorloopt! Een geheime ruimte die wij met trots bouwen en bedenken.

Kookeiland met een stoere eettafel

We hebben gebruik gemaakt van de lengte van de ruimte en de zit zo ingedeeld dat alles met elkaar strookt, belijning heeft en natuurlijk een prachtig uitzicht naar alle kanten voor de bewoners. De bezoekers worden verrast door de mooiste details en bijzondere lichtinvallen. De totale combinatie van kookeiland en tafel is maar liefst zes meter lang, waarvan de tafel 3,3 m lang is. Het biedt genoeg ruimte om te zitten, aan te werken en te genieten.

Een keukeneiland is een blok dat vrij in de ruimte geplaatst wordt, vandaar dat je de achterzijde dient af te werken met iets. Met iets? Tja, dat is niet iets voor ons; wij zoeken naar bijzondere afwerkingen. Iets dat nog niet bestaat of niet in iedere keuken gebruikt wordt. Zo hebben we voor dit keukeneiland een achterwand gemaakt van ons nieuwe model “ZuiverEik” houtenwand in horizontale uitvoering.

Daarnaast is de kleur van het hout voor de achterzijde van het eiland en de tafel lichter om niet overheersend te zijn. Zo oogt het rustiger en speelser. De tafel rust op het eind maar op één poot; een V-vormige stalen constructie. En dat mooie natuurstenen blad waar we het net over hadden is in deze eilandopstelling maar liefst zestien cm dik. Daarbij zijn de wang en het blad onder verstek in elkaar gezet wat heel mooi effect geeft en een luxe uitstraling.

Kamerhoog glasschuifdeuren

Het hele ontwerpproces begon met de vraag of er nu wel of geen scheiding moest komen tussen keuken en woonkamer. Ja, een scheiding was wenselijk en graag zo transparant mogelijk. Vandaar dat de deuren volledig in glas zijn uitgevoerd in combinatie met een kamerhoog schuifdeursysteem. De kolommen waarin de schuifdeuren verdwijnen hebben nog een verborgen stalenconstructie waar de gevel/ het dak op rust. De glazen deuren zelf zijn uitgerust met houten grepen op maat in dezelfde afwerking als de keukenfronten.

Als de schuifdeuren in de wand geschoven worden ontstaat er één open ruimte met een ultieme woonbeleving en prachtige daglichten en zichtlijnen. En als het nodig is kan de keuken afgesloten worden van de woonkamer. Het beste uit twee werelden!

En dan is er nog de minimalistische schuifpui van veertien meter lang aan de achterzijde van het huis met een transparante serre die een vrij uitzicht biedt over de weilanden erachter. Persoonlijk heb ik nog niet zo vaak zo’n uitzicht meegemaakt. Waar maak je dat mee?

Woonkamerkast met een geheime doorgang

Op het eerste oog denk je: wauw, wat een mooie kast! Maar als je ervoor staat dan zie je niet alleen een mooie kast, maar een complete kastenwand die overloopt in de keuken. Ergens zit een sluitzijde ingebouwd waar de glazen schuifdeur in kan schuiven. De witte accenten om de kasten heen maken ook deel uit van het geheel en zijn opgebouwd uit MDF. Ze vormen zo een soort witte muren waar de kasten in gemonteerd zijn. De woonkamerkast is voorzien van twee grote witte deuren met een houten greep. Achter de rechter deur zit een drankkast verborgen en de linker deur fungeert als geheime doorgang naar de berging! Middenin is de kast voorzien van een fraai wijnrek en de kasten zijn verder greeploos uitgevoerd. Valt je nog iets op? … De kasten en ombouw hebben geen plinten.

Kantoorkast op maat

Op het eerste oog lijkt het een gewone kast met deuren en een mooie geprofileerde lijst en plinten zoals je ze vaker tegenkomt. Maar dan komt dat bijzondere weer naar voren; we hebben aan de sluiting gesleuteld en daar weer iets aparts mee gedaan. Tussen de twee deuren zit een grote houten handel en als je deze een kwartslag draait dan kun je beide deuren in een keer op slot zetten zonder een sleutel te gebruiken. Je hebt wel een sleutel nodig om ze weer te ontgrendelen. In de greep hebben we een stukje leer gebruikt om het accent op de hendel te leggen in een vorm van X.

Koepels en verhoogd plafond met daglicht

Bij het opstellen van het ontwerp ga je vaak vooruitdenken en opties tegen elkaar afwegen. Daarnaast moet je een beetje rekening houden met de kosten, die snel de pan uit kunnen reizen bij zo’n ingrijpende verbouwing. Al in een vroeg stadium zag ik hier de mogelijkheid om daglicht via het dak naar binnen te halen. Boven de keuken bevindt zich een zolderruimte met een schuin dak. Na overleg met de aannemer hebben we in het dak een raampartij op maat aan kunnen brengen. Er zijn zes schachten gemaakt waardoor het licht opgevangen kan worden. Omdat we niet tot aan de hoek van het dak met raampartij konden zijn de laatste twee schachten iets onderbelicht. Er is hier wel een oplossing voor en dat gaan we dit jaar instaleren, zonder het dak weer open te breken. De effecten van daglicht overdag en de uitsparingen in de avond zijn gewoon adembenemend mooi. Wat een effect, iedereen is hier laaiend enthousiast over.

In de woonkamer hadden we te maken met een platte uitbouw en vanwege de bomen bij de buren en de stand van de zon, zouden de zonnestralen de woonkamer nooit bereiken wanneer we er niets aan gedaan hadden. In het ontwerp hebben we een groot middengedeelte van het plafond als het ware naar boven getild en daar een raampartij rondom geplaatst. Het effect is nu een bak daglicht overdag en in de ochtend de eerste zonnestraaltjes in de woonkamer! Het is gelukt. O ja, ook in de avond straalt daar nu een super gave led-strip rondom in dat verhoogde gedeelte. Een sfeervol lichteffect dat uiteraard ook gedimd kan worden.

Bijzettafels in staal

Ze klinken heel massief en zijn niet van plaatstaal gemaakt maar van MDF en met de hand bekleed met een vloeibaar metaal-finish en daarna handgepolijst. Ook hier weer die leuke details: op sommigen hoeken is een vertanding in metaal gemaakt of zijn oude sleufkopschroeven in zicht. We maken ze op maat en kunnen dit soort meubels leveren in staal-, messing-, koper- of brons. Ook logos zijn mogelijk, zie hiervoor foto’s van het project bij Zuiver [LINK]

Hangtafellamp van staal

De tafel onder deze lamp is fors, wel meer dan 330 cm. Dan kun je niet met zo’n klein lampje aankomen, toch? Ook hier heb je een bepaalde verhouding nodig om een esthetisch verantwoord verhaal neer te zetten. Soortgelijke lampen in de handel kun je enkel in standaard maten verkrijgen en dan ook nog met allerlei staaldraden en lelijke gekronkelde snoeren in het zicht. Wij houden van strak werk, dus er was uitdaging genoeg om zo’n lamp zelf maar te gaan ontwerpen en over na te denken hoe we die snoeren weg gaan werken om rust boven de tafel te krijgen. Je ziet het, het resultaat is een prachtige stalen lamp. Mooi transparant, wel groot, maar niet zo aanwezig. Deze lamp is 220 cm lang en kan ik elke gewenste maat geleverd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *