Akoestiek verbeteren

We gaan steeds meer richting een minimalistische wereld waarin strakke afwerkingen en plafonds, harde wand- en vloermaterialen en grote raampartijen domineren. , Hoe mooi dat ook staat, het komt de akoestiek in je huis of kantoor vaak niet ten goede.

Was er vroeger dan geen sprake van akoestiek? Zeker wel, maar in mindere mate. Vroeger maakte men meer gebruik van zware gordijnen en vloerbedekking, werd het meubilair veelal afgewerkt met stof en waren de ruimtes rijkelijk versierd met ornamenten en losse accessoires. Hierdoor werd het geluid beter geabsorbeerd en verstrooid waardoor men minder hinder ondervond van een slechte akoestiek.

Galm en stress door slechte akoestiek

Niemand wil natuurlijk een ongezellige galm in huis of op kantoor, iedereen wil immers volop kunnen genieten van rust, muziek of films. Daarnaast hebben verschillende studies en praktijkvoorbeelden aangetoond dat een slechte akoestiek zelfs nadelige effecten kan hebben op je gezondheid. Naast stress vermindert het de productiviteit op kantoor en gaat ook het concentratievermogen achteruit.

 

Waarom is goede akoestiek belangrijk?

Omdat we waarde hechten aan een goede akoestiek in ons interieur, zijn er steeds meer bedrijven die hier creatieve oplossingen voor bedenken. Echter kun je een goede akoestiek ook prima vooraf in het ontwerp berekenen, zonder dat je achteraf allerlei in het oog springende oplossingen moet gaan bedenken. Elk oppervlakte heeft immers z’n eigen absorptiewaarde. Is het interieurontwerp klaar? Dan weet men precies hoe de afwerking van de wanden en de vloer eruit komt te zien. Aan de hand van deze gegevens kan de nagalmtijd in een nieuwe ruimte redelijk goed worden berekend. De vorm van de ruimte en de verstrooiing van het geluid hebben ook nog effect op de akoestiek.

 

Akoestiek verbeteren

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, bestaan er allerlei oplossingen. Akoestische producten hebben stuk voor stuk hun eigen absorptiewaarde. Afgekort heet dit de aw-waarde. In bestaande ruimtes met een slechte akoestiek wordt er vaak een geluidsmeting afgenomen om erachter te komen welke nagalmtijd er in de ruimte heerst. Op deze manier kan men berekenen hoeveel extra akoestische oplossingen er moeten worden aangebracht om de gewenste nagalmtijd te bereiken.

Geluidsmetingen kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten om welke ruimte het gaat. Grote fabriekshallen zijn anders dan een woonkamer. In fabrieken of werkplaatsen domineert vaak het geluid van machines en/of bewerkingen. Daarnaast laat niet elk geluid (frequentie) zich door akoestiek absorberen. Hoe hoger het geluid, hoe korter de geluidsgolf, en andersom. Lange golven (zware geluiden) laten zich nauwelijks wegfilteren door normale akoestische materialen.

 

Onze oplossingen voor een goede akoestiek

Wij verzorgen akoestische oplossingen voor onder andere kantooromgevingen, woonkamers, kappers, praktijken, enz. Het aanbod varieert van vaste oplossingen op maat tot flexibele akoestiek.

Investeren in goede akoestiek betaalt zich op den duur uit en levert zelfs besparing op. Waarom? Hieronder een paar voorbeelden:

  • Het concentratievermogen van je werknemers gaat omhoog
  • Goede akoestiek zorgt voor een hogere productiviteit
  • Minder ziekteverzuim
  • Mensen voelen zich prettiger bij goede akoestiek
  • In veel gevallen staat het ook nog eens prachtig

 

Akoestische textiel fotoframes

(Wandmodel)
Een veel toegepaste akoestische oplossing is het aluminium textielframe met een fotodoek – een prachtige aanvulling op iedere kantoor- en woonruimte. De akoestische foto wordt geleverd in verschillende diktes en bestaat uit meerdere duurzame materialen. De vijf centimeter dikke frame met daarin akoestisch absorptiemateriaal van 0,95 aw, wordt het meest toegepast. Dit betekent dat circa 95 procent van de geluiden die het doek bereiken, geabsorbeerd worden. We leveren elke grootte en iedere maat. Het frame wordt aan de muur vast gemonteerd.

(Vrijstaand)
Naast het wandmodel hebben we een vergelijkbaar akoestisch paneel, echter gaat het hier om een vrijstaand object in een ruimte. Naast een afbeelding op maat, kan dit textielframe zowel enkel- als dubbelzijdig worden geleverd.

 

Akoestische oplossingen voor het plafond

Ook voor het plafond bieden wij verschillende oplossingen/ Denk hierbij aan speciale lichtdoorlatende doeken met miniperforatie die, zoals in dit zwembad met akoestiek, als grote vlakken in het plafond ingebouwd kunnen worden, . Achter deze doeken wordt akoestisch materiaal aangebracht – tegen het bouwkundig plafond met een tussenruimte. Ideaal voor zwembaden of kantoorruimtes (met of zonder ledverlichting). Naast doeken kom je op een kantoor vaak systeemplafonds tegen met akoestische panelen/platen. Deze werken prima. Heb je thuis of op kantoor echter geen systeemplafond, dan kun je in dat geval ook losse akoestische plafondpanelen gebruiken.

 

Akoestische gordijnen met 0,65 aw

Er bestond tot voor kort nog geen transparant gordijn met een goede akoestische werking. Je raadt het al: nu wel. Prachtig doorschijnend en verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren. Deze gordijnen hebben een aw-waarde van maar liefst 0,65, dat is ongekend goed voor zo’n transparante oplossing. Een ander bijkomend voorbeeld is dat er een flexibele akoestiek heerst, je kunt de gordijnen immers naar wens open of dicht doen. Ideaal voor woonkamers en kantoren.

 

Houten wand met akoestiek

Voor wanden of nissen kunnen we nog een fraaie akoestische oplossing op maat maken. Hiervoor maken we gebruik van massieve houten latten waarachter de akoestiek wordt weggewerkt. De latten zijn ook te gebruiken voor plafonds of als achterwand in een kast zoals bij dit voorbeeld van een haard met akoestiek. Worden ze geleverd met 0,96 akoestisch materiaal, dan blijft de absorptiewaarde hetzelfde. De hoeveelheid geluid die er doorheen komt is dan wel iets minder. Door het oppervlak te vergroten, bereik je vaak een groter effect dan met een akoestisch paneel.

Op zoek naar goede akoestiek?

Dan wil jij vast wel weten wat wij voor jou kunnen betekenen op dat gebied. Bekijk ook ons akoestiek portfolio en ontdek welke akoestische oplossingen we zoal leveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *